DHA (docosahexaeenzuur)

"DHA”, docosahexaeenzuur, is een afgeleide van het omega-3-vetzuur EPA. Het is een marien (dwz 'zee" als oorsprong) omega-3-vetzuur dat terug te vinden is  in vette vis (haring, zalm, sardientjes, paling, makreel, tonijn) en in algen.
Ons lichaam heeft dagelijks nood aan allerlei bouw-en brandstoffen om in onze energie te voorzien. Er moet een goed evenwicht zijn in de inname van eiwitten, koolhydraten (suikers) en vetten. Vetten zijn opgebouwd uit vetzuren. Er bestaan verzadigde vetzuren, transvetzuren, enkelvoudig onverzadigde  en meervoudig onverzadigde vetzuren. EPA behoort tot deze laatste groep. Ook DHA en omega-6-vetzuren behoren tot deze groep. EPA en DHA zijn omega-3-vetzuren.

Onze voeding bevat teveel omega-6 en te weinig omega-3. We vinden zeer veel omega-6 in druivenpitolie, zonnebloemolie, maïsolie, arachideolie, saffloerolie, teunisbloemolie en soyaolie. Vele voedingswaren bevatten grote tot zeer grote hoeveelheden omega-6. We eten tot 15 à 20 keer meer omega-6 dan omega-3. Onderzoekers gaan ervan uit dat de inname van omega-6 maar 3 tot 5 maal hoger mag zijn dan omega-3.

DHA heeft zijn nut bewezen voor het behoud van een gezond hart, voor gezonde geestelijke functies en gezonde ogen.
Zeker tijdens zwangerschap en borstvoeding is DHA een ontzettend belangrijk en onmisbaar  omega-3-vetzuur voor onder meer de ontwikkeling van hersenen en ogen van het ongeboren/pasgeboren kind. Tijdens de zwangerschap en gedurende het eerste levensjaar groeien de hersenen en het zenuwstelsel heel vlug en een tekort aan DHA kan men tijdens deze periode best vermijden.
DHA is hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste voedingsbouwsteen van de hersenen op elke leeftijd.

Aangeraden wordt om minstens 2 maal per week vette vis op de menu te zetten.
Lukt dit niet, dan kunnen voedingssupplementen op basis van DHA de tekorten aanvullen.

Een dagelijkse inname van 500 mg DHA, met of zonder EPA, is aangewezen.
Effecten zijn pas zichtbaar na tenminste 1 maand inname. Optimaal effect wordt bekomen na 3 maanden inname. Het tijdstip van inname speelt geen rol.

 



Geneeskundige Categorie: Vetzuren


Producten met dit actief bestanddeel