EPA (eicosapentaeenzuur)

“EPA” ,eicosapentaeenzuur, is een afgeleide van het omega-3-vetzuur alfalinoleenzuur (ALA). Het is een marien (dwz 'zee" als oorsprong) omega-3-vetzuur dat terug te vinden is  in vette vis (haring, zalm, sardientjes, paling, makreel, tonijn)
Ons lichaam heeft dagelijks nood aan allerlei bouw-en brandstoffen om in onze energie te voorzien. Er moet een goed evenwicht zijn in de inname van eiwitten, koolhydraten (suikers) en vetten. Vetten zijn opgebouwd uit vetzuren. Er bestaan verzadigde vetzuren, transvetzuren, enkelvoudig onverzadigde  en meervoudig onverzadigde vetzuren. EPA behoort tot deze laatste groep. Ook DHA en omega-6-vetzuren behoren tot deze groep. EPA en DHA zijn omega-3-vetzuren.

Onze voeding bevat teveel omega-6 en te weinig omega-3. We vinden zeer veel omega-6 in druivenpitolie, zonnebloemolie, maïsolie, arachideolie, saffloerolie, teunisbloemolie en soyaolie. Vele voedingswaren bevatten grote tot zeer grote hoeveelheden omega-6. We eten tot 15 à 20 keer meer omega-6 dan omega-3. Onderzoekers gaan ervan uit dat de inname van omega-6 maar 3 tot 5 maal hoger mag zijn dan omega-3.

In geval van wisselende stemmingen en voor het behoud van een goede gemoedstoestand kan EPA nuttig zijn. EPA kan ook gebruikt worden voor een betere concentratie, voor een beter leervermogen en bij druk gedrag. Daarnaast is EPA ook nuttig voor het behoud van gezonde gewrichten.

Aangeraden wordt om minstens 2 maal per week vette vis op de menu te zetten. Lukt dit niet, dan kunnen voedingssupplementen op basis van EPA en/of DHA de tekorten aanvullen.
Als men voedingssupplementen op basis van EPA gebruikt is het belangrijk om voldoende hoog te doseren en voldoende lang in te nemen. Effecten zijn pas zichtbaar na tenminste 1 maand inname. Optimaal effect wordt bekomen na 3 maanden inname. Het tijdstip van inname speelt geen rol.

Als ideale dagdosis spreekt men over 500 mg EPA onder 50 kg lichaamsgewicht en 1000 mg boven 50 kg lichaamsgewicht.



Geneeskundige Categorie: Vetzuren


Producten met dit actief bestanddeel