Slapeloosheid

Slapeloosheid

Een goede nachtrust is van belang voor je gezondheid. Iedereen heeft wel eens last om in slaap te raken of slaapt wel eens minder goed. Meestal verdwijnen dit soort slaapproblemen na een paar dagen spontaan. Soms gaat het van kwaad naar erger...

Specifieke vragen?
Wat is slapeloosheid?

Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Sommige mensen hebben tien uur slaap nodig terwijl anderen reeds na zes uur uitgerust wakker worden. Anderen kunnen de slaap moeilijk vatten en liggen uren wakker voor ze eindelijk in slaap vallen of worden tussendoor of 's morgens te vroeg wakker. Wanneer mensen zeggen dat ze geen oog dicht doen, bedoelt iedereen daar iets anders mee. Meestal slapen ze toch een paar uur, maar hebben ze het gevoel dat ze de halve nacht wakker gelegen hebben. Medisch gezien spreken we pas van een slaapprobleem als iemand langdurig slecht slaapt en zich hierdoor overdag moe, prikkelbaar of slaperig voelt. De dagelijkse activiteiten worden zo belemmerd, alsook zich concentreren lukt niet meer zo goed.

Slaapstoornissen worden als volgt in gedeeld:

  • Problemen met inslapen
  • Problemen met doorslapen, 's nachts vaak wakker worden
  • Te vroeg ontwaken
  • Onuitgeslapen wakker worden, slaperig overdag.

Slapeloosheid komt wel vaker voor bij ouderen. Bij hen duurt het langer vooraleer ze in slaap vallen, alsook neemt de hoeveelheid diepe slaap af. Zo kan het zijn dat bejaarden zich ’s morgens toch niet uitgerust voelen, ook al hadden ze een normale nachtrust. Ouderen doen overdag ook vaker een dutje, terwijl ze ’s nachts eerder wakker worden. Bovendien neemt de behoefte aan slaap af op latere leeftijd. Dit komt doordat men overdag minder energie verbruikt. Het vaker ziek zijn en het gebruik van meerdere geneesmiddelen kunnen ook bijdragen tot een verstoring van het slaappatroon. Ten slotte spelen enkele sociale factoren, zoals eenzaamheid en aandacht, een rol bij het verstoren van hun slaap.

Ook zwangere vrouwen kunnen te kampen krijgen met slaapproblemen. Zij hebben namelijk meer behoefte aan slaap. Na de eerste drie maanden neemt deze behoefte wat af. Tot na de bevalling blijft het lichaam om meer slaap vragen. In de laatste maanden kan de nachtrust echter verstoord worden, doordat de aanstaande moeder haar baby voelt bewegen of vaker op moet om te plassen. Bovendien ligt de zwangere vrouw niet zo gemakkelijk door de dikke buik.

Een goede slaap is vooral bij kinderen en jongeren van belang. Deze speelt in op de productie van de groeihormonen en dus de groei, de leer- en memorisatiemechanismen, de aandacht in de klas,… . Mogelijke oorzaken van slaapproblemen: onvoldoende ontspanning voor het slapengaan (spannende films, huiswerk maken,…),  onvoldoende lichaamsbeweging, minder goede schoolprestaties, ruzie in de klas, eerste grote liefde,… . Lijkt op het eerste zicht niet zo ernstig, maar je praat er best over met je kind om zo tot een goede oplossing te komen. Maak zeker geen probleem van het moeilijk inslapen, dit werkt vaak averechts. Kinderen nemen vaak de bezorgdheid van hun ouders over. Ook het gebruik van medicatie is bij kinderen af te raden. Daarnaast kunnen ook lichamelijke oorzaken, zoals een vergrote neusamandel, wormpjes,... bijdragen tot slaapproblemen.

Lees meer

Lees minder

Oordoppen slapen/snurken1 Product

De oordoppen dempen omgevingsgeluiden zoals verkeer en snurkgeluiden. Ze zijn vervaardigd uit zacht materiaal waardoor ze gemakkelijk ingebracht kunnen worden en niet storen tijdens het slapen. De vorm met 2 of 3 kraagjes zorgt ervoor dat de oordoppen zich kunnen aanpassen aan ieder oortype. Reinig ze dagelijks en goed en ze kunnen voor langere tijd mee. Dankzij de goed ontwikkelde geluidsfilters komen geluiden van de bel of wekker wel door.

ALPINE SLEEPSOFT OORDOPPEN NEW 1P
ALPINE SLEEPSOFT OORDOPPEN NEW 1P
ALPINE SLEEPSOFT OORDOPPEN NEW 1P 16,01 �
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Meer productcategorieën
Afbouwprogramma slaapmiddelen