Toxoplasmose

Toxoplasmose

Een infectie door de parasiet toxoplama gondii is vooral gevaarlijk bij zwangere vrouwen. De voornaamste bron zijn kattenuitwerpelen. Door bevuilde aarde kunnen ook groente en fruit kunnen besmet zijn, was ze daarom grondig. Zorg ervoor dat vlees volledig verhit worden tot in de kern.

Specifieke vragen?
Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een aandoening die wordt veroorzaakt door de parasiet toxoplama gondii. Deze parasiet verspreid zich via uitwerpselen van dieren, voornamelijk via katten. Toxoplasmose is dan ook beter gekend als de kattenziekte.

De parasiet kan overgedragen worden via:

  • Contact uitwerpselen kat;
  • Bevuilde aarde:
    • Tuinieren;
    • Ongewassen rauwe groenten;
  • Rauw vlees.

Bij infectie met de parasiet maakt het lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen zorgen ervoor dat men levenslang beschermd is tegen een nieuwe infectie.  

Bij gezonde mensen is toxoplasmose ongevaarlijk. Er kunnen vage symptomen optreden zoals vermoeidheid, lichte koorts, opgezwollen klieren en huiduitslag. Vaak blijft de infectie echter onopgemerkt. Bij zwangere vrouwen is toxoplasmose wel gevaarlijk. Besmetting kan dan leiden tot een miskraam of aangeboren afwijkingen bij het kind.

Aan het begin van de zwangerschap worden alle vrouwen gescreend. Wanneer er antistoffen in het bloed aanwezig zijn, heeft de vrouw in het verleden reeds een infectie meegemaakt en is er geen gevaar. Indien er geen antistoffen aanwezig zijn, moeten enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden om infectie te vermijden.

Bij gezonde personen is behandeling niet nodig. Toxoplasmose geneest spontaan. Vrouwen die een infectie oplopen tijdens de zwangerschap worden behandeld met antibiotica. Personen met een lage weerstand worden soms ook behandeld met antibiotica.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: