Lentedepressie

Wat is een lentedepressie?

De meeste onder ons kennen het fenomeen van een jaarlijks terugkerende winterdip, of de meer ernstige variant: de winterdepressie. Dit is een seizoensgebonden depressie, die vaak veroorzaakt wordt door een combinatie van weinig zonlicht, een tekort aan vitamine D, etc. Er bestaat echter ook een "omgekeerde" variant van de winterdip, nl. de voorjaarsblues of lente-gebonden seizoensdepressie.

 

Voor zij die het niet kennen, klinkt het misschien wat raar. De dagen worden langer en zonniger, het wordt warmer, de natuur bloeit weer open … Dat zijn toch net zaken om blij van te worden?

 

Niet altijd. Sommige mensen ondergaan werkelijke voorjaarsmoeheid of voorjaarslethargie. Het is een gevoel van diepe, leegzuigende futloosheid, met een compleet gebrek aan energie. In de lente kan je druk ondervinden om allerlei sociale dingen te gaan doen, nu de buitenactiviteiten weer op gang komen. Door de zware futloosheid heb je hier echter helemaal geen energie voor.

 

Wanneer een winterdip zich voordoet, is dit sociaal-cultureel verklaarbaar of "aanvaard". Je meer ingetogen en sombere energie komt helemaal overheen met de sfeer van het donkere seizoen. Dit wordt gezien als normaal, of als zelfs heel herkenbaar. Bij een lentedepressie is dit niet het helemaal.

 

Een lentedepressie kan daarom erg confronterend zijn. Jouw interne energie staat helemaal haaks op de expressie van het seizoen. De natuur komt weer tot leven, iedereen begint te bruisen – en jij niet. Je gemoed loopt helemaal niet parallel met de natuurlijke gang van zaken. Dit kan heel isolerend werken: je voelt je uitgesloten en onbegrepen, je hebt geen zin om mee te doen met sociale activiteiten, intern sterf je een beetje terwijl alles en iedereen rondom je precies open bloeit … De impuls om je af te schermen van iedereen en nog meer in je cocon te kruipen is erg begrijpelijk.

 

Hoe ga je om met je lentedepressie?

Ook al is het instinct om je te isoleren misschien heel sterk, we raden je sterk aan om dit niet te doen. Denk aan Winnie de Pooh: ook al ging het vaak écht niet goed met Eeyore en was hij nogal somber, hij was toch altijd een geliefd en geaccepteerd deel van zijn vriendengroep. Je mag er werkelijk zijn zoals je bent.

 

Erkennen dat wat je doormaakt een ernstige gezondheidskwestie is, die hulp verdient, is belangrijk. Spreek je apotheker of je huisarts aan over je futloosheid. Medicatie of voedingssupplementen kunnen mogelijk helpen.

 

Spreek er ook over met mensen die je vertrouwt. Zeg het niet tegen mensen waarvan je verwacht dat ze je gevoelens vol onbegrip zullen minimaliseren. Spreek liever tegen mensen van wie je weet dat ze empathische luisteraars zijn en van wie je verwacht dat ze je willen ondersteunen.

 

Ook al wil je het echt niet: kom buiten. Ga een wandeling maken, of een fietstocht. Luister muziek tijdens de wandeling, of een podcast, of iets anders wat je afleidt van je innerlijk lijden. Bewegen en zonlicht helpen je écht, ook al zijn dat de laatste dingen waar je zin in hebt.

 

Op moeilijkere dagen kan je ervoor kiezen om binnen, in comfortabele kledij, enkele yoga oefeningen te doen. Steek een kaarsje aan, met rustige muziek, of dans wat rond op een nummer dat je blij maakt.

 

Verzorg, in de mate van het mogelijke, je voeding. Vermijd het om dikwijls take-away te halen. Neem groenten en fruit mee van de winkel, die je makkelijk kan klaarmaken. Zorg er ook voor dat je voedzame snacks in huis hebt, zoals avocado's, gekookte eieren, noten-en-zaden-mix, volkorenbrood, humus, vette vis uit blik … Die dingen voeden je lichaam en je brein beter dan suikerrijke snacks.

 

Mensen die met depressieve gevoelens worstelen, voelen vaak een grote affiniteit naar dieren toe. Zijn er paardenweiden in de buurt van je thuis? Wandel er regelmatig langs. Kan je als vrijwilliger bij het asiel met honden gaan wandelen? Dan is dat een goed idee. Idem voor oudere of mindervalide mensen in je buurt die slecht te been zijn en huisdieren hebben: stel voor om voor hen met de hond te gaan wandelen. Heb je meer met katten? Stel je dan kandidaat als socialiserend opvanggezin voor kittens.

 

Zoals je ziet, zijn er verschillende wegen die je op kan om je seizoensdepressie het hoofd te bieden. We raden je echt aan dit serieus te nemen en met je vertrouwde zorgverleners in gesprek te gaan. Zij kennen jou en zullen je begrijpen en ernstig nemen. Blijf niet alleen met je problemen – jij en je mentale gezondheid zijn belangrijk.