Essentiële tremor

Essentiële tremor

Het beven kan verergeren bij angst, stress, koorts, roken en overmatig gebruik van cafeïnehoudende dranken (koffie, cola). Een kleine hoeveelheid alcohol kan de klachten tijdelijk verminderen. Beperk alcoholgebruik echter tot maximaal twee glazen per dag.

Specifieke vragen?
Wat is essentiële tremor?

Essentiële tremor, of beven, is een bewegingsstoornis, gekenmerkt door het ongecontroleerd beven van bepaalde lichaamsdelen. Het beven treedt op bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen of handelingen en verdwijnt wanneer de spieren in rust zijn. De aandoening begint meestal bij de handen en de armen maar ook het hoofd, de stem en de benen kunnen getroffen worden.

Essentiële tremor is niet levensbedreigend maar kan wel erg hinderlijk zijn bij dagelijkse activiteiten. Het beven valt vooral op bij het uitvoeren van handelingen zoals soep eten, koffie inschenken, de hand uitsteken, schrijven,.... . Het beven kan verergeren bij angst, stress, koorts, roken en overmatig gebruik van cafeïnehoudende dranken (koffie, cola).

De aandoening komt bij ongeveer vijf procent van de mensen boven de veertig jaar voor. De klachten beginnen gemiddeld op 45-jarige leeftijd en kunnen verergeren bij het ouder worden. Kinderen en jongeren kunnen ook getroffen worden, hetzij uitzonderlijk.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën