Trombose/Embolie

Populaire productcategorieStoppen met roken
Trombose/Embolie

Een trombose is een bloedstolsel dat ontstaat in een bloedvat, waardoor de bloedtoevoer gedeeltelijk of volledig wordt afgesloten. Leeftijd, zwangerschap, roken en overgewicht verhogen het risico. Neem maatregelen om een herhaling te voorkomen.

Specifieke vragen?
Wat is trombose?

Men spreekt van een trombose wanneer er een bloedstolsel ontstaat in een bloedvat, waardoor de bloedtoevoer gedeeltelijk of volledig wordt afgesloten. Soms breekt er een stukje van een bloedstolsel af, dat via de bloedstroom wordt meegevoerd en zo elders een bloedvat afsluit. Dit wordt een embolie genoemd.  

Een bloedstolsel in de aders wordt een veneuze trombose genoemd. De aders zijn de bloedvaten die de afvalstoffen in het lichaam afvoeren en het bloed terug naar het hart pompen. Meestal ontstaan bloedstolsels diep in de aders. Artsen spreken dan van een diepe veneuze trombose (DVT). Trombose in de oppervlakkige aders, wordt tromboflebitis genoemd. Een veneuze trombose kan over het hele lichaam optreden maar komt het meeste voor in de benen (trombosebeen).

Symptomen die hierbij optreden zijn:

 • Warm aanvoelend been;
 • Strakke glanzende huid;
 • Blauwrode verkleuring van de huid;
 • Duidelijk zichtbare aders op de huid;
 • Lopen is pijnlijk;
 • Benen voelen zwaar aan.

Wanneer een trombosebeen niet goed of niet tijdig behandeld wordt, kan het posttrombotisch syndroom (PTS) ontstaan. Dit is een chronische aandoening waarbij de kleppen in de aderen blijvend beschadigd zijn. Het bloed stroomt niet meer goed terug naar het hart, met ophoping van bloed en vocht in het onderbeen tot gevolg. De benen zijn gezwollen en voelen bliijvend vermoeid aan. Soms kan deze aandoening open wonden veroorzaken die moeilijk te behandelen zijn.

Een trombose in de slagaders wordt een arteriële trombose genoemd. De slagaders zijn de bloedvaten die het bloed, rijk aan zuurstof en voedingstoffen, van het hart naar het lichaam vervoeren. Bij afsluiting van de slagaders  krijgen de achterliggende weefsels onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en sterven ze af. Wanneer belangrijke slagaders verstopt raken, zoals slagaders naar de hersenen  of hart, kunnen er ernstige complicaties ontstaan zoals een herseninfarct of een hartinfarct.

Wanneer een embolie vast komt te zitten in een slagader naar de longen, spreekt men van een longembolie. Een longembolie wordt meestal veroorzaakt door een diep veneuze trombose. Een trombosebeen vergroot het risico op een longembolie. Een kleine embolie leidt niet altijd tot klachten. Bij een grote embolie kunnen volgende symptomen optreden:

 • Kortademigheid;
 • Pijn bij het zuchten of hoesten;
 • Pijn op de borst, benauwdheid;
 • Opgeven van bloed bij hoesten;
 • Verhoogde hartslag.

Een longembolie moet onmiddellijk behandeld worden. Een groot bloedstolsel kan een belangrijke longslagader blokkeren, met het risico op een fatale afloop.

Lees meer

Lees minder

Gezond gewicht

Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien krijg je makkelijker last van je rug en je gewrichten.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën