Menorragie

Menorragie

Bij menorragie treedt er tijdens de menstruatie een hevig bloedverlies op, het dubbele van het gemiddelde. De periode duurt vaak langer en pijnlijker dan normaal. Dit brengt zowel lichamelijk als geestelijk heel wat ongemakken mee en vrouwen schamen zich er vaak voor, onterecht.

Specifieke vragen?
Wat is menorragie?

Het vrouwelijk lichaam bereidt zich iedere maand voor op een eventuele zwangerschap. Er komt een eicel tot rijping en tegelijkertijd wordt het baarmoederslijmvlies dikker zodat een eventueel bevruchte eicel zich kan innestelen. Indien de eicel niet bevrucht wordt, ontstaat er een bloeding waarbij de eicel en het slijmvlies afgestoten worden. De hoeveelheid bloedverlies is ondermeer afhankelijk van de dikte van het baarmoederslijmvlies. Gemiddeld verliest een vrouw elke maand 50 ml bloed maar deze hoeveelheid kan sterk verschillen van vrouw tot vrouw. Er wordt gesproken van een hevige menstruatie bij een bloedverlies van meer dan 120 ml of wanneer het bloedverlies heviger is of langer aanhoudt dan je voorheen gewend was. De medische term voor hevige menstruatie is menorragie.

Kenmerken zijn:

  • Maandverband of tampon moeten heel vaak verwisseld worden;
  • Lekken van maandverband of tampon;
  • Veel bloedverlies bij het verwisselen van maandverband of tampon;
  • Verlies van bloedstolsels;
  • Hevige buikpijn;
  • Bloedverlies/buikpijn hindert de dagelijkse activiteiten.

Langdurig hevig bloedverlies kan leiden tot bloedarmoede. In dat geval kunnen klachten van vermoeidheid of een licht gevoel in het hoofd optreden.

Lees meer

Lees minder

Gezond gewicht

Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien krijg je makkelijker last van je rug en je gewrichten.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën