TIA (voorbijgaande lichte beroerte)

Populaire productcategorieStoppen met roken
TIA (voorbijgaande lichte beroerte)

Wanneer één van de halsslagaders wordt afgesloten, krijgt een deel van de hersenen te weinig voedingsstoffen en zuurstof en vallen bepaalde lichaamsfuncties uit. Deze verschilklen naargelang het getroffen hersengebied. Een gezonde levensstijl beperkt het risico aanzienlijk!

Specifieke vragen?
Wat is een TIA?

Bij een TIA (transient ischemic attack), of een voorbijgaande beroerte, is de bloedstroom naar de hersenen tijdelijk verstoord. De hersenen zijn het regelcentrum van het lichaam, van waaruit allerlei lichaamsfuncties worden aangestuurd. Hiervoor hebben de hersenen voortdurend zuurstof en voedingsstoffen nodig, die via het bloed worden aangevoerd. De bloedtoevoer naar de hersenen verloopt via vier halsslagaders. Wanneer een halsslagader wordt afgesloten, krijgt een deel van de hersenen te weinig voedingsstoffen en zuurstof en vallen bepaalde lichaamsfuncties uit. Afhankelijk van het hersengedeelte dat wordt afgesloten, treden er symptomen, of uitvalverschijnselen, op:

  • Dubbelzien of uitval zicht aan één of aan beide ogen;
  • Wartaal spreken, niet uit woorden komen;
  • Gevoelloosheid of zwakte aan één kant van het lichaam.
  • Verlamming in het gezicht (scheve mond, hangend ooglid).
  • Verslikken in eten of drinken.
  • Evenwichtsverlies.
  • Duizeligheid.

Bij een TIA wordt een halsslagader maar kort afgesloten en verdwijnen de symptomen meestal na enkele minuten. Soms houden de verschijnselen wat langer aan maar binnen maximum één dag zijn ze verdwenen. Er is geen blijvende schade aan de hersenen. Wanneer de symptomen na 24 uur niet verdwijnen, wordt er gesproken van een beroerte (CVA). Bij een beroerte treden dezelfde symptomen op maar wordt een halsslagader langere tijd afgesloten en is er wel blijvende hersenschade.

Een TIA komt voornamelijk voor bij personen boven de 65 jaar, waarbij mannen een groter risico hebben dan vrouwen. Hoewel er meestal geen blijvende beschadigingen zijn, moeten symptomen steeds ernstig genomen worden. Zonder behandeling krijgt ongeveer één op drie personen later een beroerte.

Lees meer

Lees minder

Gezond gewicht

Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien krijg je makkelijker last van je rug en je gewrichten.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Meer productcategorieën